Патици бегачи
Патици порода "Индийски бегач"

Патешките яйца се считат за деликатес и могат да бъдат много по-скъпи от кокошите или пъдпъдъчи яйца. Патешките яйца се различават по вкус и текстура от кокошите, пъдпъдъчите или гъшите яйца. Те обикновено са по-големи от кокошите яйца, защото патицата има по-високо съотношение на мазнини към протеини. Жълтъкът може да е малко по-тъмен, а белтъкът е по-рядък, което показва, че съдържат по-малко вода. Когато ги варите, трябва да очаквате, че ще отнеме една или две минути повече, за да се сготвят напълно за разлика от кокошите яйца, които обикновено отнемат около три минути на яйце. Вкусовите характеристики на патешко яйце са описани като по-богати, по-кремообразни, по-ароматни отчасти (както е обяснено по-горе) поради високото съдържание на холестерол и по-дебела черупка. Тези фактори допринасят не само за текстурата, но и за оцветяването (предимно поради лутеина).Как да сготвим патешки яйца?

Патешките яйца са чудесен източник на протеини и следователно ги прави добър вариант за закуска. Не се препоръчва да ги ядете сурови, тъй като те имат по-голям шанс да пренасят салмонела. Има много рецепти за готвене на патешки яйца, които са подобни на тези от кокоши яйца. Някои готвачи предпочитат рецепти за бъркани или варени яйца с малко добавена сол и черен пипер за вкус. Яйцата често се приготвят в тиган на слаб огън от двете страни, докато достигнат желаното ниво на готовност. Ако искате жълтъкът да е течен, гответе ги за около три минути от всяка страна; ако предпочитате твърдо сварени яйца, оставете шест до седем минути на път от началото на завирането и след това изключете котлона и покрийте с чиния. След общо 13 мин. имате добре сварено яйце.

 

Как да съхраняваме патешки яйца?

Патешките яйца са вкусни, но не издържат много дълго. След като закупите яйцата е добре да ги използвате в рамките на няколко седмици или по-малко. В противен случай не е трябвало да ги купувате на първо място. Това е така, защото черупките на патешките яйца са порести и ще позволят на бактериите да влязат в деликатния жълтък, след като започне процес на разпад. Най-добрият начин да ги съхранявате е като ги държите в херметически затворен контейнер в хладилника за не повече от два месеца преди да ги използвате. Ако се чудите как да запазите яйцата пресни без охлаждане, ето какво правя:

 • Оставете патешките яйца да достигнат стайна температура, преди да ги съхранявате на студено.
 • Съхранявайте яйцата в кашон за яйца с хартиени кърпи от двата края. Това помага да се абсорбира всякаква влага, която иначе би могла да кондензира в затворен контейнер.
 • Пазете яйцата от удари или наранявания. Ако ги съхранявате на рафт, уверете се, че имат достатъчно място, за да „дишат“.
 • Черупките от патешки яйца са порести, така че ако ги съхранявате в отворен контейнер, най-добре е да покриете отгоре с найлоново фолио. Това не е необходимо за повечето други видове кокоши яйца, но препоръчвам да направите това само в случай, че има бактерии по черупката, което може да доведе до разваляне.
 • Съхранявайте ги на хладно и тъмно място. Патешките яйца са с по-висок риск от салмонела от другите видове, така че бъдете особено внимателни, когато боравите и с тях.
 • Патешките яйца не бива да се мият (както и кокошите), защото се нарушава горния слой. След измиване трябва до 1-2 дена да се консумират.

Колко дълго издържат патешките яйца? Влошават ли се патешките яйца?

  За тези, които никога не са имали патешко яйце, трябва да знаете, че те могат да бъдат малко по-различни от пилешките яйца поради техния размер и вкус. Черупките са по-дебели и по-тежки от пилешките яйца, така че готвенето им за закуска може да отнеме малко повече време, тъй като отнема повече топлина, за да се свари през черупката. След като закупите патешки яйца, трябва да ги съхранявате в хладилника и да ги използвате в рамките на две до три седмици, преди да се развалят или да им изтече срокът. Съхранявайте ги в херметически затворен контейнер, за да не изсъхнат по време на съхранение. Идеалното място за съхранение на яйцата е на задния или средния рафт, далеч от храни със силни миризми. Съществува погрешно схващане, че яйцата трябва да се съхраняват на долния рафт или на вратата на хладилника, но това е място, където температурните колебания могат да причинят конденз и да доведат до разваляне. Варените патешки яйца могат да бъдат замразени до един месец предварително за по-късна консумация. За да замразите, първо трябва да сварите яйцата старателно, като ги сварите или изпечете, докато бъдат твърдо сварени и охладени преди замразяване. След това можете да ги съхранявате като леден блок с форма на яйце, който е увит плътно с пластмасова обвивка, докато е все още достатъчно студен. Когато сте готови за консумация, размразете на стайна температура за около 30 минути и отлепете черупката. Тези инструкции важат и при използване на патешки яйца, ако искате допълнително по-дълъг срок на годност.

  Можете да съхраните за по-дълго време яйца като ги мариновате с ферменти. Правят се като туршия или кисели краставички с различни вкусове - червено цвекло, куркума, чесън и т.н. Така издържат около още 4-8 седмици. 


  Как да разберем дали патешките яйца са развалени?

  Патешките яйца не се консумират толкова често или се използват в конкретни рецепти, особено в сладкарството поради техния отличителен вкус и състав. Има обаче някои видове храни, които са специално приготвени именно с патешки яйца.

  Най-добрият начин да разберете дали патешкото ви яйце е развалено е чрез мирис, а не чрез вкус. Ако яйцето мирише лошо (мирише на гранясало или сяра), то е развалено и не трябва да се консумира. Същото важи и за гнила или неприятна миризма на вашите яйца. Можете също да счупите яйцето върху твърда повърхност и да потърсите някакви признаци на кръв или промяна в цвета. Важно е да се готвят на висока температура, за да убиете бактериите, като салмонела. Патешките яйца са безопасни за консумация до три седмици от датата им на производство.

  Заключение

  Заключение

  В заключение, патешките яйца могат да издържат за най-сигурно 2-3 седмици в хладилник. Въпреки това, най-вкусни са пресните яйца и е най-добре е да ги използвате в рамките на 1-2 дни след снасянето им. Патешките яйца обикновено имат по-богат вкус от кокошите и увеличено съдържание на протеини във Вашите ястия, като така същевременно подобряват вкуса особено на сладкишите.

  Надяваме се, че тази статия е била информативна и интересна за Вас. Моля, споделете я с други, които може да им е полезно и интересно. Благодарим Ви!