Патици бегачи
Runner ducks

Патешките яйца се считат за деликатес и могат да бъдат много по-скъпи от пилешки или пъдпъдъчи яйца. Патешките яйца се различават по вкус и текстура от пилешки, пъдпъдъчи или гъши яйца. Те обикновено са по-големи от пилешките яйца, защото патицата има по-високо съотношение на мазнини към протеини. Жълтъкът може да е малко по-тъмен, а белтъкът е по-рядък, което показва, че съдържат по-малко вода. Когато ги варите, трябва да очаквате, че ще отнеме една или две минути повече, за да се сготвят напълно вместо пилешки яйца, които обикновено отнемат около три минути на яйце. Вкусовите характеристики на патешко яйце са описани като по-богати, по-кремообразни, по-ароматни отчасти (както е обяснено по-горе) поради високото съдържание на холестерол и по-дебела черупка. Тези фактори допринасят не само за текстурата, но и за оцветяването (предимно поради лутеина).

 

 

 

Как да сготвим патешки яйца?

Патешките яйца са чудесен източник на протеини и следователно ги прави добър вариант за закуска. Не се препоръчва да ги ядете сурови, тъй като те имат по-голям шанс да пренасят салмонела. Има много рецепти за готвене на патешки яйца, които са подобни на тези от кокоши яйца. Някои готвачи предпочитат рецепти за бъркани или варени яйца с малко добавена сол и черен пипер за вкус. Яйцата често се приготвят в тиган на слаб огън от двете страни, докато достигнат желаното ниво на готовност. Ако искате жълтъкът да е течен, гответе ги за около три минути от всяка страна; ако предпочитате твърдо сварени яйца, оставете шест до седем минути на път от началото.

 

Как да съхраняваме патешки яйца?

Патешките яйца са вкусни, но не издържат много дълго. Искате да ги съхранявате веднага след като закупите яйцата и след това да ги използвате в рамките на няколко седмици или по-малко. В противен случай не е трябвало да купувате никакви на първо място. Това е така, защото черупките от патешки яйца ще бъдат порести и ще позволят на бактериите да влязат в деликатния жълтък, след като започне да се разпада. Най-добрият начин да ги съхранявате е като ги държите в херметически затворен контейнер в хладилника за не повече от два месеца, преди да ги използвате. Ако се чудите как да запазите яйцата пресни без охлаждане, ето какво правя:

 • Оставете патешките яйца да достигнат стайна температура, преди да ги съхранявате.
 • Съхранявайте яйцата в кашон за яйца с хартиени кърпи от двата края. Това помага да се абсорбира всякаква влага, която иначе би могла да кондензира в затворен контейнер.
 • Пазете яйцата от удари или удари. Ако ги съхранявате на рафт, уверете се, че имат достатъчно място, за да „дишат“.
 • Черупките от патешки яйца са порести, така че ако ги съхранявате в отворен контейнер, най-добре е да покриете отгоре с найлоново фолио. Това не е необходимо за повечето други видове пилешки яйца, но препоръчвам да направите това само в случай, че има бактерии в черупката, което може да доведе до разваляне.
 • Съхранявайте го на хладно и тъмно място. Патешките яйца са с по-висок риск от салмонела от другите видове, така че бъдете особено внимателни, когато боравите и с тях.

Колко дълго издържат патешките яйца? Влошават ли се патешките яйца?

  За тези, които никога не са имали патешко яйце, трябва да знаете, че те могат да бъдат малко по-различни от пилешките яйца поради техния размер и вкус. Черупките са по-дебели и по-тежки от пилешките яйца, така че готвенето им за закуска може да отнеме малко повече време, тъй като отнема повече топлина, за да се свари през черупката. Те също така ще се съхраняват още няколко дни, докато се съхраняват в хладилника вместо други видове яйца, които се развалят в рамките на един или два дни след покупката. След като закупите патешки яйца, трябва да ги съхранявате в хладилника и да ги използвате в рамките на две до три седмици. Ако не можете да консумирате всичките си патешки яйца, преди да се развалят или да изтекат, най-добре е да ги съхранявате в хладилника. Съхранявайте ги в херметически затворен контейнер, за да не изсъхнат по време на съхранение. Идеалното място за съхранение на яйцата е на задния или средния рафт, далеч от храни със силни миризми. Съществува погрешно схващане, че яйцата трябва да се съхраняват на долния рафт или вратата на хладилника, но това е място, където температурните колебания могат да причинят конденз и да доведат до разваляне. Варените патешки яйца могат да бъдат замразени до един месец предварително за по-късна консумация. За да замразите, първо трябва да сварите яйцата старателно, като ги сварите или изпечете, докато бъдат твърдо сварени и охладени преди замразяване. След това можете да ги съхранявате като леден блок с форма на яйце, който е увит плътно с пластмасова обвивка, докато е все още достатъчно студен. Когато сте готови за консумация, размразете на стайна температура за около 30 минути и отлепете черупката. Тези инструкции важат и при използване на патешки яйца от нулата, ако искате допълнително дълъг срок на годност.

   

  Как да разберем дали патешките яйца са лоши?

  Патешките яйца не се консумират толкова често или не се използват в много хранителни приготвяния и рецепти поради техния отличителен вкус. Има обаче някои видове храни, които са направени специално за използване на патешки яйца. Най-добрият начин да разберете дали патешкото ви яйце е лошо или не е чрез мирис и вкус. Ако яйцето мирише лошо (мирише на гранясало или сяра), то е развалено и не трябва да се консумира. Същото важи и за гнил или неприятна миризма на вашите яйца. Можете също да счупите яйцето върху твърда повърхност и да потърсите някакви признаци на кръв или промяна в цвета. Ако имате яйца, които не са пресни, най-добре е да ги сготвите, за да убиете бактериите, като салмонела. Патешките яйца са безопасни за консумация до три седмици от датата им на производство, така че ще разберете дали са минали през това време, като ги помиришете и опитате сами у дома.

   

  Заключение

  В заключение, патешките яйца могат да издържат 2-3 седмици в хладилник. Въпреки това, ако искате да ги приготвите, най-добре е да ги използвате в рамките на 1-2 дни след снасянето им. Патешките яйца обикновено имат по-богат вкус от пилешките и увеличават съдържанието на протеини във вашите ястия, като същевременно подобряват вкуса им. Надяваме се, че тази статия е била информативна и интересна за вас; моля, споделете го с други, които може да се занимават и с тези въпроси.